Hej,

Innan sommaren skrev jag om när det uppstår utmaningar för säljare, när det inte går som man vill. Det var även några tips till hur ledare ska agera i dessa situationer. Nu vänder jag mig specifikt till individen, den enskilde säljaren, du som inte tycker det går bra. Jag träffar dig ofta som är under isen och som behöver hjälp upp, att släppa loss de krafter som finns inom dig, men som du inte når av olika anlendningar.  Kanske kan du få några känslor identifierade som du känner då och då och få ett bra vapen för att mota negativa tankar?

Du blir bra på det du tränar på

Har du gått till gymmet i ett halvår och blivit svagare? Nej det tror jag ingen blir. Du blir bra på det du tränar på, eller får mer “tur” som Ingemar Stenmark svarade i sitt numera klassiska citat: “Ju mer jag tränar, desto mer tur verkar jag få”. Det gäller allt du tar dig för, även i försäljning. Så om du tränar på att få din hjärna att tro att något är svårt då kommer hjärnan bli negativ och oformbar och ointresserad att vilja försöka/testa.  OCH DET BLIR OFTA SOM DU TÄNKER. Att ha mindsetet att våga och vilja prova nya saker/metoder är en viktig nyckel i framgångsrik försäljning.

Om du är sur ofta då kommer du bli bra på att vara sur. Det blir en ond cirkel, en nedåtgående spiral med ofta dåligt självförtroende som resultat. Ingen känsla du vill ha som säljare.

 

När självförtroendet vacklar utan substans

Jag ska förklara vad dåligt självförtroende kan göra med en säljare.  Men först några fakta.

Om du får en känsla att du blivit dålig på att sälja och inte tror på dig själv så innebär inte detta alls per automatik att du faktiskt blivit sämre. Tvärtom, sannolikheten är störst att ingenting förändrats överhuvudtaget i “teorin” och att om du var bra på att sälja tidigare så är du fortfarande det. Logiskt! Men med skillnaden att din hjärna säger något annat till dig. Och då bryts kontakten till de egenskaper du egentligen har när du är framgångsrik. Se det som att koppartråden går av i din laddare till telefonen, det spelar ingen roll om du kopplar in den i eluttaget.

Resultatet från ovan kan tex leda till att du börjar minska din aktivitet (antal du kontaktar i olika kanaler/inlägg i sociala medier etc.) när det känns tråkigt och du inte upplever några resultat, då kommer mer minskad försäljning som ett expressbrev på posten (garanterat snabbaste leveransen någonsin!).  Detta kan skicka dig ända ner i säljkällarens mörkaste våningsplan, där det är rått, fuktigt och dit knappt något dagsljus når. Men du skulle kunna undvika detta.

 

Vi läcker det vi tänker

Tyvärr läcker människor det de tänker och därför kommer kunderna du träffar i detta tillstånd känna av en osäkerhet likt när hajen vittrar blod i vattnet och då minskar säljmöjligheten ännu mer. Du behöver lämna neggospiralen och därmed ta dig ur denna kedja av dåliga känslor för att få flytet och flowet tillbaka.

 

Handlingsplan aktivitet

Det du ska göra i dessa stunder, det är att fortsätta vara konsekvent i din aktivitet. Fortsätt mata på hur jobbigt den än känns. För även hur gärna du än vill lägga ner och checka ut, så är det det sämsta du kan göra, kapitulera inte! Vad gjorde Lars Rådeström när han kraschat med JAS 39 Gripen på flygfältet i Linköping? Han hoppade in och flög så fort han fick igen. Och sedan kraschade han i Stockholm under vattenfestivalen i augusti 1993.

Likt Finlands ishockeylag som var utdömda tidigt i turneringen, laget  som ansåg sämst på mycket länge, skulle inte ha en chans att ens ta sig vidare från gruppspelet.  Men deras coach ville annorlunda och trodde på sin strategi och nu vill hela världen veta hur det gick till. Fortsätt strategin att hålla din aktivitet uppe (orkar du?) men dock behöver du fundera på VAD du gör för aktiviteter och HUR du gör dem.

  1. Är det rätt aktiviteter som hjäper dig att nå dina mål? (VAD)
  2. Gör  du rätta aktiviteterna rätt?  (HUR)
  3. Om det gått bra tidigare, fundera på vad du gör annorlunda nu, har du ändrat på något? Vad?

 

Handlingsplan negativa tankar

Så hur kan du hjälpa din hjärna att bli bra på att tänka positiva tankar för att undvika att hamna i skiten? Du behöver vara på din vakt. Du får inte släppa in och låta de negativa tankarna ta kontrollen över din hjärna. De står där och vill så gärna in! “Släpp in oss ropar de högljutt ibland”. Har du hört hur det låter? Och de kan överrumpla vilken person som helst, superfort!

Lättast och enklast är när du känner negativa tanken komma, blås bort den direkt, ersätt den med en positiv och/eller bestäm dig själv hur länge du får älta tex ett nederlag. Med det vill jag även säga att du självklart ska försöka ta reda på varför du fick nederlag, så du inte gör det igen. Förneka en förlust genom att stoppa huvudet i sanden kommer bara göra att du går på samma mina igen. Det gör ont.

Det du kan göra är följande. Ha två tändsticksaskar, den ena tom och den andra full. Bara du kan avgöra hur stora de ska vara, du kommer förstå snart varför. När du lägger dig kvällen innan, tänk att du bara ska tänka positiva tankar, proppa ditt huvud fullt med denna tanke. Säg det högt och lågt för dig själv. Skriv ord på ett stort vitt papper som du associerar med framgång. Sug på känslan du får i kroppen. Var känner du känslan? Magen? Pirrar det? I coachning kan du gå vidare och förstärka från denna punkt.

När nästa dag sedan startar så kommer det så småningom en negativ tanke igen. När den kommer gör som ovan och flytta sedan en tändsticka över till den tomma asken. Fortsätt sedan så varje gång en negativ tanke kommer. Hur många tändstickor blir det efter dag 1? Dag 2, 3, 4 ,5 ….31? Märker du att antal tändstickor du behöver lägga över minskar? Exakt, du blir bra på det du tränar på! Grattis

Ha en härlig Monday! Om du gillade det du läste, skicka gärna länken till dina vänner och kollegor som skulle gilla att läsa.

Martin

Kontakta Oss

    NAMN

    E-POST

    MEDDELANDE