Hej,

Det finns så många olika egenskaper, kunskaper och värderingar som identifierar det goda ledarskapet. På Linkedin kan du läsa i princip hur mycket som helst i trådar som pratar om hur en bra ledare ska vara. Har du sett det också?

Två ledare som sticker ut

I somras under juli månad träffade jag på kort tid på två ledare som jag verkligen gillade. Deras personliga värderingar och hur de såg på de människor de ledde var utöver det vanliga.

Givetvis är det svårt att exakt sätta fingret på varför jag fick en sådan känsla, det är en mängd faktorer som påverkar denna. Men en sak som jag tror är viktigare än allt annat eller ok… bland de viktigare anledningarna till deras goda ledarskap, är deras bakgrund. Bakgrund?

De bådas yrkesliv på företaget de nu arbetade på hade startat genom att vara utförare av tjänsten som företaget sålde. Båda två hade även under perioder på grund av olika omständigheter gått tillbaka och tillfälligt utfört tjänsten företaget sålde igen, med ett antal timmar i veckan för att rädda upp en problematisk situation. Så glädjande att höra sådana här historier.

Sunt förnuft?

Du kanske tänker att detta enbart är tecken på sunt förnuft? Visst, men jag har träffat ledare som aldrig skulle kunna tänka sig att kliva ner på golvet och göra “grovjobbet”.

Troligen kan du hitta någon eller några i din egen bekantskapskrets som är likadana? Varför är det så? Handlar det om prestige? Att man tror att ens ledarskap bygger på att det ska finnas en viss distans mellan ledare och “arbetare” för att man ska få respekt?

Med en dålig självkänsla är nog detta tänk ganska vanligt. Och tittar vi utanför Sverige bara till Tyskland så ökar denna inställning drastiskt. Dock tror jag här att det handlar mer om en företagskulturfråga.

 

Vad skulle ett prestigelöst ledarskap som det ovan beskrivet kunna resultera i?

 1. Drastiskt minska risken att en ” blue-collar” på företaget säger att “du” (ledaren) inte förstår hur de underställda har det.
 2. Ledaren får en extremt god insikt själv i vilka utmaningar som finns oavsett om någon klagar eller inte. (har du sett undercover boss?)
 3. Ledaren kan ta beslut som är baserat på upplevelsebaserad kunskap utan mellanhänder istället för tillskickad info via ett mail som påverkats av avsändarens värderingar innan det hamnar hos ledaren.
 4. Bättre prioriteringar i det dagliga arbetet
 5. Anställda känner en högre nivå av trygghet och lugn när de ser en prestigelös ledare som även kan visa på sina egna fel och brister.

 

Sunt och hållbart

Ibland är det verkligen små och till synes naturliga saker som gör de stora skillnaderna i exempelvis ledarskapet. Men det kan krävas stor styrka för att leda på det sunda och hållbara sättet

Jag önskar dig en riktigt skön måndag och ta gärna några minuter idag och fundera på varför du får respekt från dina anställda om du är ledare. Vilka personliga egenskaper är det som de gillar och hyllar? Vet du?

Du vet väl om att Monday ger dig inspiration inom ledarskap, sälj och mental träning varje måndag? Dela gärna www.monday.nu i dina sociala medier och till kollegor om du gillar det du läser. Tack på förhand.

 

mvh Martin

Kontakta Oss

  NAMN

  E-POST

  MEDDELANDE