Du som är ledare av någon form kommer påverka anställda idag och resten av denna vecka, precis som alla andra veckor. Men låt mig få fokusera på idag.

I ditt ledarskap gör du en rad val. Du kommer göra val idag, nu om bara 20 minuter om 5 minuter om 10 sekunder. Frågan är vilka val du gör och vad de kommer leda till? Är det medvetna val eller gör du många val som du inte tänkt på hur det kommer påverka dem som leds av dig?

Hur många kommer ha stora stora leenden idag när du visar dig på kontoret och fortsätta ha det framåt? Hur många kommer kanske ha motsatsen? Varför det? Vad är det som gör denna skillnad? Har du funderat på det?

 

Innan du kommer till jobbet

Redan innan du kommer till jobbet så kan du bestämma en rad saker, hur händelseförloppet kommer bli för de som du är chef över, vem du kommer vara idag med mera. Hur har du förberett dig inför denna måndag? Kommer du komma väl påläst, väl utvilad, harmonisk och glad till jobbet eller har förberedelserna gjort att du inte kommer vara allt detta? Du har valt detta. Denna skillnad, vad kommer det få för betydelse för varje anställd och hur de ska utföra sin arbetsuppgift? Kommer det påverka hur många produkter säljarna säljer idag? Hur många fler produkter kommer de kunna sälja om du gör rätt förberedelser?

 

Välkommen till jobbet

Du kliver nu in genom entrén på kontoret. Vad har du för rutin då? Om antalet anställda tillåter det praktiskt, kommer du välja att gå runt och hälsa på alla individuellt innan du sätter dig ner på din plats eller gör du det medvetna valet att ropa: “godmorgon”, över hela kontorslandskapet? Blir det någon skillnad? Om vi antar att det har betydelse, Vad för skillnad kan det bli om du gör på det ena eller andra sättet ovan? Detta är bara ett av många val du gör under en arbetsdag.

 

Nyfikna chefen

Jag kan berätta om en chef jag hade för 12 år sedan. Han ansvarade för en flermiljardsbudget som chef för en produkt på ett stort bilmärke. Han hade yttersta ansvar för cirka 210 personer på återförsäljare över hela landet och på vårt huvudkontor var vi cirka 20 personer. Nästan varje morgon han inte reste i tjänsten gick han runt och satte sig på på skrivbordskanten på våra skrivbord (det är så jag minns det i alla fall) och snackade lite och ställde frågor om det jag och alla andra gjorde. Hur fick det mig och mina kollegor att känna oss? Jag kommer till det strax. Men innan vill jag nämna att han lika gärna hade kunnat tänkt att han inte hade tid och struntat i denna procedur. Men visst finns det alltid tid? Frågan är hur han och du som ledare väljer att prioritera för att hela tiden få bästa effekt. Detta är nog en av de svårare avvägningarna som du och andra chefer gör dagligen, eller vad tycker du? Är det svårt tycker du?

 

Micromöten

Åter tillbaka till de små micromötena jag hade med min högsta chef ovan. Jag minns hur jag tänkte ganska många gånger: “Men hur har han tid för mig när han har så många andra att tänka på?” Men han hade tydligen det. Tilläggas måste också att det är en konst att ställa frågorna på rätt sätt så de landar rätt förstår jag nu. Han kunde få frågan: “Sålde du några bilar igår Martin?”, att verkligen inte handla om någon form av kontroll utan för att han själv var så engagerad och verkligen nyfiken. Givetvis gav det honom en känsla om var vi var på väg som företag men det var inget jag tänkte på då. Hur fick han mig att känna mig? Han fick mig att ytterst känna mig sedd och att det jag gjorde hade betydelse i den stora bilden. Jag kände att det jag gjorde var mycket viktigt för detta stora företag. Detta möte kunde ta allt från 2-4 minuter.

Gör du detta på morgonen på ditt kontor med dina anställda? Grattis i så fall till de anställda, jag tror de verkligen uppskattar det. Om du inte gör det idag, vad skulle det kunna få för effekter hos er om du gjorde det? Eller ingen effekt alls?

 

Prestigelös och sårbar eller motsatsen?

Hur tror du att du uppfattas på ditt kontor? Prestigelös och sårbar eller motsatsen? Du kan ha en känsla, men det stämmer inte alltid med verkligheten. Det är svårt att veta om du inte frågat någon, någon gång. Har du gjort det någon gång?

När du kommer till jobbet på morgonen,  hur lång tid tror du det tar innan någon av dina anställda upptäcker att du påvisar något att dessa beteenden ovan? 5 sekunder? 1 minut, 10 minuter? Hur många gånger tror du att anställda pratar om detta under en arbetsvecka? Berör någon av dina anställda ämnet på AWn på fredag? Vad kan du göra denna vecka från och med nu för att påverka HUR de kommer tala på fredag, vilka ord de kommer välja? Kommer du få beröm?

 

Dina medvetna val

Som du märker, genom att medvetandegöra och reflektera över vad du gör och inte gör och vad du säger och inte säger så kan du i större utsträckning påverka hur du kommer lyckas som ledare nu om 4 minuter, imorgon, innan semestern. Men ofta så är det så mycket som pockar på uppmärksamheten, som gör att du inte “hinner” eller låt oss kanske säga, inte prioriterar detta. Fråga dig själv om dessa reflektioner kan vara bra för din långsiktiga strategi som ledare? Vilka resultat du vill ska nås om 3 år? Det du gör nu, idag, hur kommer det påverka framöver?

Hoppas du får en superb Monday och resten av veckan!

 

P.s: Har du några tankar efter inlägget, ring gärna eller maila.  Här är våra kontaktuppgifter: https://martinstenport.se/om-oss/

 

Mental träning

Säljutbildning

Ledarskap

Grupputveckling

Kontakta Oss

NAMN

E-POST

MEDDELANDE